лешник сорт ТОНДА ФРАНЧЕСКАНА

Лешникът с висока продуктивност и ранно събиране на реколтата

От няколко години в Италия отново се появява интерес към ядките, както от индустриалния сектор, така и от пазара за директна консумация, благодарение на хранителните свойства на тези храни, които могат да забавят някои от процесите на стареене. Освен към орехите, шам фъстъка и бадемите, се проявява значителен интерес и към лешниците, които се използват за консумация като ядки или като суровина за сладкарските изделия, съставлявайки основна част от кремовете на какаова основа.

Дългосрочни проекти, под ръководството на някои мултинационални компании, занимаващи се с производство на сладкарски изделия, възродиха интереса към лешникопроизводството от страна на търговските асоциации и на голяма част от италианските земеделци.

До скоро лешниците използвани от сладкарските компании идваха най-вече от Турция, но търговската картина през следващите десетилетия вещае увеличаване на търсенето на лешници, произведени в Италия, като последица от глобалните геополитически промени.

Ангажиментите, поети от важните италиански земеделски асоциации в момента, предвиждат инвестиции от няколко хиляди хектара в този сектор, но през следващите години със сигурност можем да говорим за увеличение до десетки хиляди хектари с лешници в Италия. Някои италиански региони като Пиемонт, Лацио, Кампания и Сицилия винаги са били разглеждани като подходящи за производството на този ценен плод, като всеки район е отглеждал специфични за него сортове, селектирани след много години на подбор, в резултат на практическия опит на местните земеделци. Като тук имаме пред вид сортовете – Тонда Джентиле деле Ланге, Тонда Джентиле Романа, Тонда ди Джифони и Нострале или Сицилиана.

Резултати от изследването

Днес отглеждането на лешници се разпространява дори извън класическите италиански лешникови региони, в отговор на повишеното търсене, на стабилната цена на ядките, която дава висока възвращаемост на инвестициите, като резултат от натрупване на познанията за отглеждане на тази култура след множеството семинари, посветени на темата, както и от наличието на значителни финансови ресурси, предоставени на сектора от различни италиански региони чрез програмите за развитие на селските райони.

Освен това, за разлика от другите сектори свързани с отглеждането на ядки, при лешника италианските учени имат разработки, които следват адекватно последните новости в сектора. Всъщност има много публикации посветени на лешникопроизводството, някои съвсем съвременни, както и много резултати от експерименти, проведени през последните десетилетия в тази област, които могат да бъдат разгледани. Тези изследвания са направили възможно получаването на нови сортове, в резултат на години работа, посветена на селекцията на някои от най-добрите и вече утвърдени сортове лешници в Италия.

Създаването на сорта Tonda Francescana ® заслужава да се отбележи като една от най-интересните новости в сектора.

Патентован през 2019 г. от Университета на Перуджа, сортът е резултат от 30-годишна работа на проф. Агостино Томбеси и на неговите сътрудници, за получаване нов сорт, който да превъзхожда родителите си, идентифициран сред хилядите кръстоски, между Тонда ди Джифони и Тонда Джентиле Романа.

Новият сорт напълно отговаря на намеренията на създателите си и успява за няколко години да привлече интереса на много земеделци и на някои мултинационални компании, известни с използването на лешници в популярните си сладкарски изделия.

Ценни характеристики на сорта Tonda Francescana ®

Лешниковите растения от различните сортове могат да изглеждат еднакви за неопитното око. Разликите обаче са значителни и изборът на сорт, който да е най-адаптиран към изискванията на бизнеса може да определи успеха или неуспеха на всеки производител, възнамеряващ да се захване с отглеждането на лешници.

За избора на подходящ сорт могат да се използват резултатите от дългогодишните опити, проведени в опитното поле на Университета на Перуджа.

Те са публикували поредица от данни, които се отнасят за сорта Tonda Francescana ®, които са представени в сравнение с широко разпространените в централна Италия сортове. Сравнението се отнася до параметрите, които допринасят за добрите доходи на фермера, подчертавайки предимствата, подробно описани по-долу, които сортът Tonda Francescana ® показва в сравнение с други сортове лешници и които го правят особено интересен не само за Италия, но в световен мащаб.

Тонда Франческана – растение на 4 години

Предимствата на сорта са следните:

а) Плододаването започва още през третата година, често е налице в малки количества дори през втората. На практика сортът плододава около две години по-рано в сравнение с другите сортове, а също и в сравение с неговите родители;

б) Продуктивността е много по-висока от тази на най-известните сортове. Причината е изобилието от женски цветове, които характеризират сорта;

в) Цъфтежът му е от средата до късната пролет, като цъфти по-късно както от Tonda di Giffoni, така и от Tonda Gentile delle Langhe – характеристика, която го поставя в изгодно положение в сравнение с повечето ранно цъфтящи сортове поради рисковете, свързани с късните пролетни мразове;

Период на цъфтеж на сортовете лешници

г) Цикълът на развитие на плодовете е много по-кратък в сравнение с други сортове. Тази характеристика дава на Tonda Francescana® поне три конкурентни предимства, които го правят първокласен сорт и по-специално:

1) Цъфтежът и оформянето на пъпките са от средата до късна пролет, след това на сорта Tonda di Giffoni, за да се избегнат по-лесно рисковете от студове извън сезона;

2) Узряването става през втората половина на август, по-рано от останалите сортове, което позволява лешниците да бъдат безопасно събрани доста преди късните летни дъждове да повлияят на реколтата и да ограничат достъпа на полето до механизация;

3) Скоростта на процеса на развитие на плодовете и тяхното ранно узряване (виж таблицата по-долу) позволяват да се намали риска от неблагоприятни климатични условия и и потенциалните неприятности, произтичащи от гъбни болести и вредители;

Период на узряване на сортовете лешници

д) Плодът има кръгла форма с преобладаващи размери между 17 и 21 mm, черупката е със светлокафяв цвят с много ивици. Освен черупката ядката също има предимно сферична форма с елипсовиден разрез. Характеристиките на Tonda Francescana® съответстват точно на типа, изискван от пазара. Всъщност лешниците имат размери и форми в съответствие с нуждите на сладкарската индустрия, като сортът се отличава с добър рандеман (46-48%), много добро обелване на ядката, дълъг срок на съхранение и отличен вкус;

е) Както е известно, всички растения, създадени от чисти генетични линии чрез кръстосване, поради ефекта на хибридната сила, имат по–добри фенотипни характеристики в сравнение с родителите си и се характеризират с подобрена плодовитост и устойчивост на болести. Това е така и при Tonda Francescana ®, която освен че произвежда много повече плодове в сравнение с Tonda di Giffoni и Tonda Gentile Romana, показва малка чувствителност към пъпковия акар (Phytoptus avellanae).

Бъдещето на новия сорт

Университетът в Перуджа, притежател на патент на ЕС 52157, е прехвърлил лиценза за производство и продажба на Tonda Francescana® на Фондацията за селскостопанско образование.

Фондацията, произвежда посадъчен материал от новия сорт в своите разсадници, разположени в общините Дерута и Маршано (Перуджа), произвежда също и неговите опрашители, както и други известни италиански сортове лешници.

Голяма част от посадъчния материал на Tonda Francescana ® се изнася за страни като Чили, Сърбия, България и др. Средно годишно повече от 100 000 растения са запазени за италианския пазар, като те са получени както от микроразмножаване, така и от присаждане върху подложки от Corylus colurna.

И двата вида са проучвани от години в централна Италия, в община Дерута, директно в опитното поле на Факултета по земеделски, хранителни и екологични науки на Университета в Перуджа, изследователско звено „Овощни култури„, с резултати, които далеч надхвърлят и най-смелите очаквания от първоначалните опити.

Там се намират както вече възрастните растения на Tonda Francescana ®, първоначално получени по програмата за хибридизация, така и някои по-млади насаждения от сорта. Те са предназначени да служат като отправна точка за сравнение спрямо различните италиански сортове лешници, като за целта са засадени растения, произведени по различни способи (от верикални отводи – издънки, микроразмножени растения и присадени на дървовидна леска), за да се получат практически резултати директно приложими от земедлците, които ще се посветят на отглеждането на лешници.

Всички резултати от изследователската програма на Университета в Перуджа са публични и поради тази причина има голяма посещаемост на експерименталните полета. През последните години полетата са посещавани от делегации от много части на Италия и света, както от представители на важни мултинационални компании в сладкарския сектор (Ferrero, Nestlé Perugina, Loacker и др.), така и от известни изследователски и производствени организации в сектора.

За да дадат плод, лешниковите растения се нуждаят от прашец от други лешникови растения, които от своя страна са съвместими с цвета, който трябва да бъде оплоден (кръстосано опрашване). По правило лешникът показва тотална невъможност за самоопрашване, която е предопределена от неговата генетична особеност, предотвратяваща всякакво оплождане между различните сортове в случаите, в които прашецът и женският цвят имат общи алели.

Това важи също и за Tonda Francescana ®, но при този сорт трябва да се има пред вид и факта, че заради по-високият му годишен добив на лешници в сравнение с другите сортове, той се нуждае от количество опрашители, което е пропорционално на по-големите нужди от опрашване на женските цветове.

Проведените досега проучвания са установили, че най-добрите опрашители на Тонда Франческана са от сортовете Nocchione, Camponica, Barcelona (известен също като Fertile de Coutard) и Tonda Gentile delle Langhe (Farinelli D. 2021: очаква се публикация по темата).

Лешникът Tonda Francescana ® е част от първоначалното споразумение за сътрудничество, както и от последващото го търговско споразумение, между Нестле Италия, Университета на Перуджа, Фондация за земеделско образование на Перуджа, Confindustria, Confagricoltura, CIA, Coldiretti, Cooperativa CERERE и Besana S.p.A. което предвижда в следващите години, пускането на нова, висококачествена линия от най-известния сладкарски продукт нa марката „Perugina“ – шоколадовите бонбони Baci, при които ще се използват лешниците от новия патентован сорт.

Качество на посадъчния материал на растенията Tonda Francescana ®

За да осигури най-високо качество за земеделските производители, които купуват посадъчен матриал от Фондацията за земеделско образование в Перуджа „базовия“ посадъчен материал на сорта се съхранява в специализирани структури за фитосанитарен контрол (screen house) на Центъра за разсадници Tebano във Фаенца (CCP – център за съхранение на материал за предразмножаване).

Този изходен базов материал се използва за микроразмножаване на растенията Tonda Francescana® предназначени за бъдещи лешникови насаждения. С този процес, предвиден от най-новите европейски директиви, вече въведени в Италия, лешниците, предназначени за продажба, може да се похвалят с нещо доста рядко в Италия – син етикет от Националната служба за сертификация QVI (Qualita’ Vivaistica Italiana), който в допълнение към другите санитарни гаранции и изпълнението на съответствието за сортова идентичност, също гарантира че растенията са без вируси.

Като заключение можем да кажем, че земеделците, които сега имат интерес към отглеждането на лешници, са облагодетелствани, защото могат да разчитат на структури и продукти, които са резултат от най-доброто познание в този сектор към момента:

1. Авангардни и иновативни университетски изследвания;

2. Разсадници, управлявани от технически персонал, който може да предложи компетентна помощ при проектирането на лешниковите градини;

3. Посадъчен материал, гарантиран от най-високите сертификати за качество, съществуващи днес в Европа.

Източник: Moraldi M. (Италия) 2021;