Лешници размножени ин витро

От 2019 г. фирма „Йор Фрутс“ ЕООД предлага и лешников посадъчен материал, лешници размножени ин витро, тип храстовиден, от сорта Tonda Francescana ®.

Какво представляват лешници размножени ин витро?

Какво е размножаване in vitro (или микроразмножаване) при растенията и какви са неговите предимства?

Микроразмножаването е метод за вегетативно размножаване на растения при стерилни условия. Процесът протича в лаборатории с подходящо оборудване, където условията на отглеждане са контролирани.

При тъканните култури се използва способността на всяка растителна клетка да даде начало на цяло растение с корени, стъбло и листа. Процесът започва с поставянето на част от изходно растение (пъпка, резниче, част от лист и др.) в контейнер с хранителна среда. Контейнерите се държат в съоръжения с контролирана температура, влажност и светлинен режим, като така след време се получава ново растение. След това при достигане на необходимата възраст младото растение се прехвърля в стерилен почвен субрстат и се доотглежда и адаптира в оранжерии във външната среда.

Микроразмножаването е начин за производство на овощен посадъчен материал (лешници размножени ин витро) с множество предимства пред традиционните методи:

  1. Получените растения са здрави и свободни от вируси;
  2. Гарантирана е сортовата автентичност на размножените растения с майчиното изходно растение – така сортовата чистота е запазена;
  3. Кореновата система на растението не е нарушавана от момента на появата й – това гарантира доброто прихващане при засаждане в градината, особено при лешника;
  4. Адаптацията и аклиматизацията на растенията става постепенно като се избягва стреса от пренасянето му от разсадника на постоянното място.

Всички тези предимства ни дадоха основание да предпочетем производството на лешников посадъчен материал чрез микроразмножаване (т.нар. лешници размножени ин витро). Растенията, които предлагаме са произведени в сертифицирана лаборатория в Италия и пристигат при нас в много млада възраст в мини контейнери. При нас те се доотглеждат и аклиматизират на открито докато се развият достатъчно и са готови за засаждане на постоянно място. Получените по този начин лешници (размножени ин витро) са здрави, хомогенни и абсолютно генетично идентични с майчиното растение.

За подробности и поръчки, моля да се свържете с нас.

Посадъчен материал лешници размножени ин витро

В нашият разсадник – лешници размножени ин витро

За актуални новини от нас – харесайте ни и във фейсбук