Нашият разсад лешници

Фирма „Йор Фрутс“ ЕООД е лицензиран овощен разсадни и предлага лешников посадъчен материал. При нас може да намерите разсад лешници от италиански сортове. Разполагаме с разсадник за лешников посадъчен материал върху площ от близо 9 ха.

В нашият разсадник произвеждаме разсад лешници по трите съществуващи метода:

  • присаден посадъчен материал от лешник – на подложка от дива леска corylus colurna L. присаждаме лешници от италиански сортове. Този метод изисква по-дълго време за получаване на разсад лешници готови за засаждане в полето, тъй като се тръгва от отглеждане на подложката за един вегетативен цикъл, после се прави пролетно присаждане и едва в късна есен растението е готово за предаване;
  • безвирусен сертифициран посадъчен материал от лешници, получени по метода на микроразмножаването. Това са растения размножени ин витро в лаборатория, които доотглеждаме при нас на открито. Този метод на производство на разсад лешници има предимствата на производство на растения от чист генетичен материал и получаване като краен продукт на растения с доказана сортова автентичност.
  • разсад лешници – вертикални отводи (издънки) от 5 сорта от маточна градина с най-новите сортове италианска селекция. От 2018 г. сме стартирали със засаждането на градина с пет подбрани италиански сорта лешници, от които да подготвяме лешников посадъчен материал – издънки. Подбрали сме най-търсените сортове от сладкарската индустрия, отличаващи се с отлични органолептични вкусови качества, добра големина и закръгленост на ядката и лесно обелване на лешника.
разсад лешници tonda francescana
Разсад лешници в нашият разсадник

Още преди да се проектирате вашето ново лешниковото насаждение е добре да тръгнете от идеята за кого ще е предназначена реколтата от насаждението.

Основните пазари при лешниците са два:

  • сладкарската промишленост;
  • пазара на лешници с черупка;

Ако сте се насочили към предлагане на реколтата на сладкарската промишленост, сортовете, които трябва да бъдат подбрани за засаждане са тези, които са търсени от тях. Поради факта че големите производители на сладкарски изделия са най-вече италиански фирми, соровете, които те предпочитат са италиански и това е поради ред причини:

  • по-високо качество на продукцията от лешници;
  • по-добри вкусови качества на ядката;
  • по-добър сладкарски продукт за крайния клиент;

Освен това за производителите на лешници е важно също, че италианските сортове имат по-висока цена на пазара на ядките.

––––––––––––––––––––––––––––––

Подписване на споразумение между Nestle SpA (Baci Perugina) и Fondazione per l’Istruzione Agraria в Перуджа за сътрудничество при производството на шоколадовите бонбони Baci с лешник Tonda Francescana.

Производство на разсад, лешници Tonda Francescana за Baci Perugina
С нашият разсад, лешници Tonda Francescana за Baci Perugina

За актуални новини от нас – харесайте ни и във фейсбук