Защо лешниците са празни?

И така – защо лешниците са празни? Причините да получите реколта с голям процент празни лешници са няколко. Ще се постараем да ги систематизираме на кратко в тази статия.

Причина 1

Липса на опрашване

Ако по време на периода на цъфтеж на лешника (през месец януари) има много дъжд, времето е влажно и липсва вятър, опрашването ще е слабо. Това се получава защото влагата прави тежки мъжките реси, липсата на вятър затруднява разпръскването им и така женските цветове не могат да се опрашат. При това положение през лятото лешниците падат на земята с купулата без да се отделят от нея, като вътре са празни.

Лошото опрашване в една градина може да се дължи и на неправилен подбор на сортовете лешници в насаждението или на грешен избор на място за сортовете опрашители спрямо вятъра;

Мъжките реси при лешника

Причина 2

Климатичната обстановка в периода на формирането на ядката на лешника

Друг много важен фактор е климатичната обстановка, която преобладава в периода на развитието на ядката. Ако в края на май или началото на юни месец има дни с много ниски температури и продължителни дъждове, студеното време ще попречи на зародиша на ядката да се развие и тя ще атрофира. Така в началото на юли лешниците ще паднат на земята, но ще са без ядки в тях;

  • Защо лешниците са празни

Причина 3

Нападение от миризливки (Halyomorpha halys)

При този фактор трябва да се отчете периода, в който лешниците са били увредени от нападението на насекомите. Ако увреждането се е случило по времето на формирането на ядката, това ще спре нейното развитие по нататък. Така лешниците ще падат на земята празни.

Ако нападението е било в периода, когато ядката е вече оформена, тогава тя се деформира и се получават ядки с по-тъмни зони (петна), които имат неприятен вкус и заради това може да се наложи да изхвърлите цялата реколта.

Некачествена ядка с тъмни петна

Причина 4

Поливане

Поливането е важно за формирането на хубава ядка и за това, ако имате възможност, трябва да изградите напоителна система и да поливате градината си;

(повече информация относно отглеждането на лешници може да прочетете тук);

  • Защо лешниците са празни

Причина 5

Дефицит на калий

Без торене с калий, черупката се развива, но ядката в нея атрофира и пак получаваме лешници, които падат на земята празни;

  • Защо лешниците са празни

Причина 6

Некачествена резитба

Ако резитбата на лешниците не е била направена или е некачествена, понеже са оставени много клони във вътрешността на короната на дървото, до които не достига светлина и е трудно да бъдат опрашени, пак получаваме лешници, които падат с купулата, но са празни.

Лешник паднал с купулата
Лешник паднал с купулата

P.S. При узряване, италианските сортове лешници падат на земята без купулата, което е тяхно предимство, защото спестява една операция при почистването им. Падането им с купулата обикновено означава, че лешника в тях е празен или дефектен!

  • Защо лешниците са празни? Статия на Йор Фрутс ЕООД